Ostravské kontaktní místo pro bydlení pomáhá už rok

|

Kontaktní místo pro bydlení, které otevřel Magistrát města Ostravy, funguje už jeden rok. Za tu dobu se ukázalo, že takové místo je potřebné a lidé jeho služby využívají. S vytvořením kontaktních míst počítá i návrh zákona o podpoře v bydlení, který připravila vláda.

Statutární město Ostrava se problematice dostupného a sociálního bydlení věnuje dlouhodobě. V rámci vlastních aktivit např. vytvořilo strategický dokument Koncepce sociálního bydlení statutárního města Ostravy a na něj navazující akční plány. Město také realizuje už třetí projekt sociálního bydlení, který navazuje na předchozí projekty. Připomeňme, že první realizovaný projekt získal prestižní ocenění Evropské komise.

Komu kontaktní místo pomáhá?

V rámci současného projektu Rozvoj sociálního bydlení ve městě Ostrava otevřel ostravský magistrát Kontaktní místo pro bydlení. Stejně jako v celém Česku i v Ostravě žijí lidé, kteří mají problémy s bydlením. Nemusí se jednat jen o osoby, kterým hrozí ztráta bydlení. Jsou to např. i lidé, kterým kvůli rostoucím cenám zůstává po zaplacení bydlení stále méně peněz.

Ostrava je po Praze druhým městem, kde žije nejvyšší počet domácností v bytové nouzi,“ upozorňuje Zdeněk Živčák, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Magistrátu města Ostravy. „Město Ostrava přistupuje k řešení bytové politiky aktivně. Jedním z nástrojů pomoci je právě i kontaktní místo pro bydlení. Naše zkušenosti z prvního roku provozu ukazují, že poptávka po pomoci při řešení problémů spojených s bydlením je opravdu vysoká,“ pokračuje Zdeněk Živčák.

Počet domácností v bytové nouzi v obcích s rozšířenou působností. Zdroj: Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (RIA) k návrhu zákona o podpoře v bydlení. Dostupné online: https://odok.cz/portal/services/download/attachment/KORNCSCEYKTA/

Kontaktní místo pro bydlení najdete na SOCIOPOINTu

Aby lidé, kteří hledají informace, jak mohou svou situaci řešit, dostali pomoc na jednom místě a nemuseli přitom tápat nebo bloudit od jedné instituce k druhé, je tu pro ně kontaktní místo pro bydlení. Zde najdou informace, které hledají a které jim můžou pomoci.

Kontaktní místo pro bydlení funguje od listopadu 2022. Lidí, kteří se na kontaktní místo obrátili, je už přes 700. Někteří z nich přišli i opakovaně.

Kontaktní místo pro bydlení má společnou kancelář s ostravským místem prvního kontaktu SOCIOPOINT v budově Nové radnice na Prokešově náměstí. Shodná je i provozní doba pro veřejnost. K dispozici je bezplatná telefonní linka 800 700 650. Lidé tak na jednom místě dostanou úplné sociální poradenství. Výhodou obou kontaktních míst je to, že poskytují poradenství bezplatně a anonymně.

Jaké situace lidé na kontaktním místě pro bydlení řeší?

Uveďme příklad paní v seniorském věku, která dostala vyúčtování za plyn, kde vznikl velký nedoplatek. Na jeho zaplacení ale neměla finanční prostředky. Přišla se proto poradit na kontaktní místo pro bydlení.

Sociální pracovnice dala paní informace o dávce mimořádné okamžité pomoci, kterou může úhradu nedoplatku řešit, a také o dávce příspěvek na bydlení. Vyhledala jí kontakt na pracoviště Úřadu práce, které tyto žádosti zpracovává. Dále předala paní kontakt na sociální pracovníky na úřadu městského obvodu, kde bydlí a kde jí můžou poradit v případě, že by potřebovala další pomoc.

Paní přišla po čase na kontaktní místo ještě jednou, aby dala vědět, že jí byly obě dávky přiznány a že jí to pomohlo vyřešit její situaci.

Kontaktní místo pro bydlení je součástí projektu Rozvoj sociálního bydlení ve městě Ostrava, reg. č. projektu CZ.03.02.01/00/22_007/0000081. Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu – z Operačního programu Zaměstnanost plus a ze státního rozpočtu České republiky.