Asistenti prevence kriminality, Městská policie Ostrava

Realizace projektu ukončena

|

Projekt „Posílení prevence kriminality v Ostravě prostřednictvím asistentů prevence kriminality a multidisciplinárního přístupu“, reg. č. CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_026/0002789, byl po 3 letech realizace k 30. září ukončen.

Za dobu jeho fungování se podařilo vytvořit a zajistit fungování kvalitního týmu 6 motivovaných asistentů prevence kriminality (dále APK) fungujících současně jako příklady pozitivních vzorů v sociálně vyloučených lokalitách (dále jen SVL), zajistit plnou podporu činnosti týmu APK prostřednictvím metodického vedení a rozvoje mentorem týmu APK, včetně podpory rozvoje spolupráce APK se strážníky Městské policie Ostrava.

Paralelně byl podpořen rozvoj preventivních opatření směřujících ke zvyšování bezpečnosti prostřednictvím vzniku sjednocené metodiky a podpory činnosti 7 multidisciplinárních týmů působících na území 7 městských obvodů/lokalit s největší koncentrací SVL, které řešily aktuální problémy daných lokalit na téměř 200 setkáních. Pilotně byly ověřeny nové metody práce osobami z SVL zaměřených na prevenci sociálně patologických jevů, prevenci kriminality a veřejného pořádku, a to se zapojením více než 100 osob do rozhodovacích procesů, participativních metod v rámci otevřených jednání či formou 12 realizovaných vzdělávacích seminářů.

Díky projektu došlo ke zlepšení vnímání činnosti APK ze strany romské menšiny, příslušné majority, ale i ze strany strážníků Městské policie Ostrava. Změnil se náhled na romskou komunitu jako na skupinu ryze problémovou. Zlepšila se koordinace a spolupráce aktérů působících v oblasti bezpečnosti a prevenci kriminality na území města Ostravy a došlo k větší participaci obyvatel SVL na aktivitách zvyšování bezpečnosti a zlepšení veřejného pořádku v SVL.

Projekt byl realizován v období od 1. října 2016 do 30. září 2019.